Milyen az Abhyanga masszázs?
A teljes ellazulás lehetőségét kínáló egész test masszázs, közel két órában, gazdagon hidratáló meleg, bőven felvitt olajjal - ezt nyújtja az ayurvédikus Abhyanga masszázs. Olyan kezelésről van szó, amiben a masszázst egy rövid beszélgetés, alkatelemzés vezeti föl, ami alapján a masszőr kiválasztja a vendég alkatához (prakruti) leginkább illő olajat, majd a masszázst egy, az egész testen végzett gőzölés vezeti le. 

Hogyan hat?
A masszázs célja a test, a lélek és a szellem hármas egységének megteremtése, a testi és lelki állapot harmonizálása, ezáltal segítve az egészség megőrzését, a betegség megelőzését. Ehhez hozzájárul a méreganyagok felszabadítása is, amit a bőséges olajhasználat mellett elősegítenek a simító, dörzsölő mozdulatok. E mérgek aztán a gőzölés során kitágult pórusokon keresztül könnyebben távozhatnak a szervezetből. Ám a gőznek egyéb jótékony hatása is van: puhítja a bőrt - akárcsak az olaj -, melegít, oldja a merevséget, így a hideg téli időszakban kifejezetten kellemes érzést nyújt. Az áldásos hatású növényekből készült olajok (például napraforgó, szőlőmag, olíva, szezám) rugalmassá teszik a bőrt, feltöltik a ráncokat, segítenek a szárazságon, így a masszázs után kellemes, hidratált érzése lesz az embernek.

 

Miért jó a gőzölés?
Az ayurvédában a gőzölést (izzasztást) swedanának nevezik. Az Abhyanga masszázs végén az egész test átgőzölésének célja a masszázs során fellazított méreganyagok kiürítése a szervezetből. Ezen kívül is számos jótékony hatása van, arról nem is beszélve, hogy a hűvös, hideg, őszi, téli időszakban még jobban esik a melengető gőz, mint általában. Viszont, nyáron is kellemes élmény lehet. A gőzöléshez illóolajakat használok, amelyeknek szintén számos kedvező hatása van a testre, lélekre. Hangulatjavítók, immunerősítők, a különböző bőrtípusoknak megfelelők.

A gőzölés jótékony hatásai:
- oldja a merevséget
- fellazítja a bőr felső rétegét
- megnyitja a pórusokat
- fokozza az anyagcserét
- élénkíti a sejtek oxigénellátását
- elősegíti a bőrben felhalmozott salakanyagok kiürítését
- lazítja az arc mimikai izmait, ezáltal sokkal kisimultabbak lehetünk a gőzölés után

 

Az Abhyanga előnyei:
- csökkenti a stresszt, relaxál
- fiatalítja a testet, a tudatot  
- regeneráló hatású, például szülés után
- segíti a méreganyagok eltávolítását
- feszesíti a bőr
- lazítja az izmokat   
- támogatja az immunrendszert, növeli az életerőt
- jót tesz az ízületeknek

Ahhoz, hogy e hatások valóban és hosszú távon érvényesüljenek, érdemes rendszeresen, 10-14 naponta kezelésre járni.

Aki masszázsra érkezik, lehetőleg hozzon magával papucsot, amiben majd zuhanyozhat, illetve olyan alsóneműt, ami olajos lehet, s törölközőt. A zuhanyozáshoz, hajmosáshoz szükséges kozmetikai szereket, a hajszárítót biztosítom.