Az Ayurvédáról röviden
Nehéz e hatalmas és összetett tudományt néhány mondatban összefoglalni. Mégis, lényegét tekintve elmondható: az Ayurvéda egy teljeskörű, alternatív szemléletű tudomány, különböző tudományágakkal (például belgyógyászat, sebészet, gyermek-és nőgyógyászat). A szanszkrit eredetű szó jelentése: ayu=élet, a véda=tudás, vagyis az élet tudománya.
Holisztikus tudomány, a szó jelentése a holisz szóból származik, ennek jelentése: egységes egész, teljességre törekvő. Tehát az Ayurvéda nem pusztán a testet, a fizikai állapotot és az abban bekövetkező változást vizsgálja, hanem a lelki, szellemi állapotot is. Az Ayurvédában nagy szerepe van a tudatnak, az abban megjelenő képzeteknek, amelyek akár betegség okozói is lehetnek. Ám ugyanígy pozitív testi, lelki változásokat is előidézhetnek.

A több mint 5000 ezer éves Ayurvéda a testi és a lelki szenvedések gyógyítását egyénre szabottan végzi. Ehhez meghatároz bizonyos alkattípusokat (szanszkritül: prakruti) az emberek külső megjelenése, testfunkcióik működése és személyiségjegyeik, habitusuk alapján. A három fő alkattípus szanszkrit elnevezése: Vata, Pitta, Kapha, ezek közül általában egy dominál mindenkinél, lehetnek azonban vegyes alkattípusok is, amelyek a már említettek kombinációi. Az egyes egyének prakrutija, alkattípusa összefügg azzal, hogy az univerzumot is felépítő öt elem (éter, levegő, tűz, víz, föld) közül melyik van benne túlsúlyban.

Az ayurvédikus gyógyítás, egészségmegőrzés tehát az említett alkattípusokból indul ki. A masszázs utóbbihoz tartozik, célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése azáltal, hogy harmonizálja a testben jelen lévő elemeket, hatóerőket (doshákat). Az egész testre kiterjedő, meleg olajos Abhyanga masszázst alkalmazzák még a méregtelenítő, kiürítő eljárások (panchakarma) előtti felkészítés részeként. Ekkor rendszeresen, naponta végzik. A nyugati kultúrákban azonban inkább harmonizáló, egészségmegőrző szerepe érvényesül.

Vasant Lad professzor megfogalmazása szerint az Ayurvéda "...az élet egyszerű, gyakorlati tudománya, amelynek alapelvei bármely ember mindennapi életében általánosan alkalmazhatók. Az Ájurvéda az emberi élet valamennyi eleméhez és aspektusához szól, és olyan útmutatást kínál mindazoknak, akik nagyobb harmóniát, békét és hosszabb életet keresnek, amelyet több évszázad alatt próbált és finomított ki."