Az olajokról - a szezám

2016.01.12 11:53

Szeretném röviden bemutatni az olajokat, amikkel masszírozok. Biztosan vannak, akik ismerik őket és áldásos hatásaikat, de aki nem közéjük tartozik, az talán örül némi plusz információnak.
Alapvetően hidegen sajtolt, jó minőségű növényi olajokkal dolgozom, mert ezek megőrzik a növények értékes tulajdonságait, hatóanyagait. Az alkattípusoknak megfelelően választhatok például napraforgó-, dió-, mogyoró-, mandula-, kókusz-, szőlőmagolajat, vagy szezámot - utóbbi igazi adu ásznak számít az Ayurvédában. Már csak azért is, mert ez mind a három fő alkattípusnak - s így a vegyes alkatoknak is - megfelelő. Ám különösen az aktív, akár hiperaktív Vatának jó, segíti a lenyugtatását.

S hogy miért is jó még a szezámolaj? Hát illatos. A bőrre csorgatva felidéződhet bennünk a finom, édes szezámos szelet íze, vagy eszünkbe juthat egy-egy szezámmal szórt leves, főétel. Merthogy az olaj nem csupán a bőrre kenve, hanem fogyasztva is előnyös a testnek. Viszont a masszázs kapcsán elsősorban a külsőleges alkalmazás jótékony hatásairól lesz szó.  

Lássuk milyen jó tulajdonságokkal bír a szezám, az interneten föllelhető oldalakon olvasgatva!
Például, az olaj jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamint tartalmaz, kalciumban is különösen gazdag, de más ásványi anyagoknak, így például káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása. Az ókorban a szezám olaja bőrvédő, bőrregeneráló szernek számított, alkalmazták például égési sérülések esetén, a hölgyek pedig fiatalító, szépítő hatású csodaszerként tartották számon.
A mai, újabb kutatások szerint a szezámolaj akadályozza, késlelteti a melanóma kialakulását, a bőr rosszindulatú daganatos sejtjeinek szaporodását. Masszázshoz azért is kiváló, mert értékes anyagai minden más olajénál könnyebben hatolnak át a bőrön.
Ami pedig külön érdekesség: a szezámot több keleti kultúra afrodiziákumnak, vagyis a szerelmi vágyat serkentő, a férfias teljesítményt fokozó szernek tekinti. A hiedelemnek azért lehet valóságalapja, mert a szezámolaj érvédő, koleszterincsökkentő, erősítő hatású is.
Az olaj minden bőrtípusra ajánlott, az ekcémás, a kiütéses és az idő előtti öregedésre hajlamos bőrnek kifejezetten jót tesz.
(forrás: hazipatika.com)

Saját tapasztalatom a szezámolajjal: nagyon jó vele masszírozni, valóban "gazdag" olaj, hidratáló, tápláló, melegítő hatású. Kis mennyiséget bőrproblémára próbáltam ki magamon, eredményesen. Illetve: egy ideje reggelente körülbelül egy evőkanálnyi mennyiséggel nagyjából 10 percig öblögetek, ami segíti a szájüregben éjszaka fölhalmozódott méreganyagok fellazítását. Így az olajjal együtt azokat is kiköphetem... Ráadásul ezzel az eljárással a fogak fehérsége is megőrizhető ( a tippet nemrég egy kedves ismerőstől kaptam, Ayurvéda műhelymunkán).

Most nagyon jó minőségű, hidegen sajtolt, 100 %-os tisztaságú szezámolajat szereztem be - alig várom, hogy kipróbáljam!

(Hamarosan újabb olaj kerül sorra.)