Amikor egyszerre ketten jönnek masszázsra

2016.10.12 09:40

A közelmúltban két kismamát is volt alkalmam megmasszírozni. Mindketten ismerősök, és még viszonylag kisméretű, formás pocakkal érkeztek. 
Különleges élmény ez - tudni, hogy a vendégen és rajtam kívül "jelen van" valaki más is, aki szintén élvezi a masszázs, a jótékony érintés áldásos hatását. A domborodó pocak látványa örömmel tölt el, ilyenkor szeretnék valahogy még teljesebb élményt nyújtani a kismamának, aki fizikálisan plusz, lelkileg édes terhet hordoz.

A várandós nők masszázsa egyébként körültekintést igényel, de egészséges kismamáknál a 12. hét után nem lehet gond abból, ha bizonyos zónák, érzékeny részek kihagyásával kapnak egy kellemes, lazító kezelést.
Sőt, miért lenne baj, ha a finom érintés által ellazul a kismama? Így jobban ki tudja kapcsolni a külvilágot, és jobban tud koncentrálni a magzatjára, vagy egyszerűen magára, a saját jól létére. Utóbbi úgyis kihat a babára. 

Az ayurvédikus masszázs finom, lágyabb mozdulataival kifejezetten alkalmas arra, hogy kényeztessen, s ne az erőteljes gyúrás hatása érződjön. A bőséges olaj a gőzölés révén még mélyebbre juthat, ápolva az akár érzékenyebben, szárazabb bőrt. 
A kezelésnél a hasat és a test hátsó felét kihagytuk, utóbbit azért, hogy ne kelljen hasra feküdni, a deréktáji részeket ilyenkor amúgy sem tanácsos masszírozni (bár oldalt fekve a hátat is el lehet érni). Mindkét kismama kaphatott viszont fej-nyak-vállöv-arc masszázst, valamint a lábak elülső része és a karok is részesülhettek a kezelésből. Akinek nem érzékeny a melle, még ezt az érintést is engedi. 
Illóolajat a szagokra való érzékenység miatt nem használtunk, csupán egy kis maradék kamilla illata járta át a hidegben még jótékonyabb gőzt.
Úgy láttam, mindkét kismama felüdülten, kisimultan távozott, így talán mondhatom, hogy a kezelés valóban elérte a célját.