Ayurvédikus masszázs - mit kapunk a pénzünkért?

2016.07.05 14:18

Egy ideje tervezek már írni a hotelekben hirdetett ayurvédikus masszázsról. Én ugyan sosem vettem részt ilyenen, tehát kár lenne azt állítanom, hogy tapasztalatból beszélek, ám árlistát már láttam, s olyannal is beszélgettem, aki volt ilyen kezelésen, vagy éppen maga is hotelben masszíroz.
Általános tapasztalat az, hogy több csillagos szállodákban igen borsos áron kínálják ezt a masszázsfajtát, különlegessége, "csodás keleti" mivolta miatt. Így aztán egyes helyeken akár 15-20 ezer forintot is elkérnek érte.

Van, ahol a masszázsok királynőjének is nevezik, a kényeztető, lágyabb mozdulatok, a sok olajhasználat miatt. A gőzölés, amit például én is csinálok a végén, levezetésképpen, a méreganyagok kiürítésének elősegítése érdekében, azonban nem mindig része a kezelésnek. Nem is nagyon lehet az, hiszen a hotelekben általában 50-60 perc egy-egy ilyen masszázs, s ennyi idő alatt éppen hogy van idő végigmenni az egész testen. (Azért van, ahol kb. másfél-2 óra az időtartam, amibe sok minden belefér). Tehát véleményem szerint valamilyen szinten sérül a tradíció, az alkatelemzés-masszázs-gőzölés egysége, ahogyan például én tanultam. Igaz, hogy van hely, ahol gőzölés helyett beültetik az embert például egy izzasztó kabinba, ami szintén remek megoldás lehet. Nálam például erre nincs lehetőség. 

Az alkatelemzés ilyenkor vagy elmarad, vagy a masszázs előtt kitöltetnek az emberrel egy tesztet, s az eredmény függvényében választanak aztán számára olajat a kezeléshez. Ez mondjuk a jobbik eset. Aztán van az is, amikor már előre bekészített "ayurvédikus olaj" fogadja a vendéget - amiről nem mindig lehet tudni pontosan, mit is jelent? Elvileg gyógynövényes olajnak kell lennie.
Én hidegen sajtolt növényi olajat (például szezám, olíva) használok, ami ugyan nem olyan misztikus, mint az "ayurvédikus olaj", ám a bőrnek elég jót tesz, s lehet tudni, miből készült. Persze, a nívós helyeken nagyon jó minőségű és megfelelő mennyiségű olajjal dolgoznak. 
Hogy maga a masszázs milyen, az a masszőrtől függ, attól, hol tanult, mennyire követi a tradíciót (például olajoz-e fejet vagy sem, ami hozzátartozna a kezeléshez), mire van ideje...
Ebben is lehetnek különbségek, hiszen van, ahol nem ülve kezdődik a masszázs, nem olajoznak fejet, és a többi. Nálam úgy megy, ahogyan azt itt, a honlapon leírtam. (https://jalamasszazs.webnode.hu/az-abhyanga-masszazsrol/)
Ami még igen fontos a vendég számára, az a környezet. Ebben igen jók lehetnek a több csillagos hotelek, ahol valóban nagyon igényes helyen regenerálódhat a vendég. Sokakat valójában ez vonz egy-egy masszázs kipróbálásakor, s hogy mennyire kapnak tartalmas kezelést, az majdhogynem mellékes.
Jó esetben mondjuk a vendég a nem kevés pénzért cserébe tényleg megkapja a teljes értékű ayurvédikus masszázst, amit exkluzív környezetben élvezhet.
Mindenki eldöntheti, mit választ, miért fizet - ám érdemes körülnézni, a masszázst - legyen ayurvédikus vagy bármelyik másik - pedig nem csupán az alkalmi wellnes hétvégékre tartogatni...:)