Az olajokról - a mandula

2016.02.08 14:23

Szeretném röviden bemutatni az olajokat, amikkel masszírozok. Biztosan vannak, akik ismerik őket és áldásos hatásaikat, de aki nem közéjük tartozik, az talán örül némi plusz információnak.
Alapvetően hidegen sajtolt, jó minőségű növényi olajokkal dolgozom, mert ezek megőrzik a növények értékes tulajdonságait, hatóanyagait.
A szezámolajról már írtam, ez ide kattintva olvasható! 
Az olívaolaj jótékony hatásáról itt lehet bővebben olvasni!
A napraforgóolajat ide kattintva mutatom be!

És most jöjjön az édesmandula. Nemrég volt szerencsém jutányos áron egy nagy üveggel vásárolni, úgyhogy hamar ki is próbáltam, kíváncsi voltam. Finom tapintású, jól kenhető, jól beszívódó, valóban illatmentes olaj, ahogy azt több helyen olvastam róla.
Amit tehát tudni érdemes a mandulaolajról (az édesről, mert a keserű ízű mandulát illóolaj-készítésre és parfümökhöz használják föl): állítólag a legelőkelőbb növényi olajok egyike. Hatóanyagai nyugtatják a bőrt, amely nagyon rugalmassá válik használatától. Minden bőrtípusra ajánlott, de különösen jó az érzékeny, irritált, az ekcémás bőr kezelésére.
A mandulaolaj számos kozmetikai készítmény és masszázsolaj alapolaja, ám önmagában is használható masszázshoz. Jól keverhető más, sajátos összetételű, zsíros hatású olajokkal (például: jojoba, búzacsíra).
Kedvelt vivőanyag is, sima, szinte szagtalan, sok proteint tartalmaz. Az egyik leggyakrabban alkalmazott és legkedveltebb vivőolaj, csecsemők, kisgyermekek bőrére kifejezetten ajánlják.
Az olaj legnagyobb részét két olyan zsírsavösszetevő (linolsav és olajsav) alkotja, amelyeknek fontos szerepük van a bőr védelmében, szárazságának megszüntetésében.
E-vitaminban gazdag, nyugtatja, kisimítja a bőrt, segít az öregedési folyamatok megelőzésében, lassításában.
S egy tipp belsőleges használathoz: napi 3-4 kávéskanállal fogyasztva állítólag segít a köhögéssel járó megbetegedéseknél a légúti lerakódások oldásában.

(Forrás: naturalpatika.hu)