Az olajokról - az olíva

2016.01.21 13:59

Szeretném röviden bemutatni az olajokat, amikkel masszírozok. Biztosan vannak, akik ismerik őket és áldásos hatásaikat, de aki nem közéjük tartozik, az talán örül némi plusz információnak.
Alapvetően hidegen sajtolt, jó minőségű növényi olajokkal dolgozom, mert ezek megőrzik a növények értékes tulajdonságait, hatóanyagait.
A szezámolajról már írtam, ez ide kattintva olvasható

Ezúttal az olívaolajról lesz szó. Az Ayurvéda ajánlása szerint ez alkalmas a Kapha dosha egyensúlyozására. A tiszta Kapha típusú emberek bőre jellemzően olajos, pórusaik tágak, testalkatuk, arcuk inkább széles, végtagjaik rövidek, hajlamosak a hízásra. A túlsúly miatt gyakran fordulhatnak elő náluk azzal összefüggő betegségek, személyiségüket tekintve pedig motivációra szorulhatnak, mert könnyen elkényelmesednek, lelassulnak. Őket egy kicsit föl kell rázni.

Az olívaolaj előnyös tulajdonságai között említhető, hogy sok olyan telítetlen zsírsavat tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak a vérzsír-értékekre. Védi a szívet, tisztítja az érrendszert, csökkenti az érrendszeri megbetegedések kockázatát. Az olaj tartalmaz: A- és E-vitamint, foszfátot, mangánt, magnéziumot, oleinsavat (ezt szokták olajsavnak is nevezni). Az E-vitamin például a vér koleszterinjét védi az oxidatív elváltozásoktól.  Az olívaolaj külsőleg használva a bőr kiszáradása, psoriasis és ekcéma ellen is hatásos lehet. Továbbá alkalmazzák hajápolásra és fürdéshez is.  
(forrás: hazipatika.com, vital.hu)

Az extra szűz olívaolaj a legjobb minőség, ezt követi a szűz változat, majd az összes többi, a leggyengébb az úgynevezett sansa olaj, amely a sajtolás során keletkező maradványokból készül. Ilyet még nem használtam, és nem is tervezem...
Van vendégem, akinek az egyik kedvence az olívaolaj, és azt is használtam nála, mivel jellemzően Kapha típus.