Az olajokról - a napraforgó

2016.01.26 14:53

Szeretném röviden bemutatni az olajokat, amikkel masszírozok. Biztosan vannak, akik ismerik őket és áldásos hatásaikat, de aki nem közéjük tartozik, az talán örül némi plusz információnak.
Alapvetően hidegen sajtolt, jó minőségű növényi olajokkal dolgozom, mert ezek megőrzik a növények értékes tulajdonságait, hatóanyagait.
A szezámolajról már írtam, ez ide kattintva olvasható! 
Az olívaolaj jótékony hatásáról pedig itt lehet bővebben olvasni!

És akkor lássuk a napraforgóolajat. Mielőtt bárki csodálkozna, elborzadna, már írom is, hogy itt nem a főzéshez, sütéshez leginkább használt, finomított, minden boltban 3-400 forintért kapható változatról van szó. Bár, ha a testünkbe az étellel bevisszük, akkor akár kívülről is rákenhetjük - teszem hozzá magamban. 
 Ám az ayurvédikus masszázs során ez esetben is a hidegen sajtolt, 100 %-os változatot használom, méghozzá főleg a Pitta alkatú embereknél. Ez az olaj ugyanis kiválóan alkalmas a tüzes Pitta dosha megnyugtatására, hűsítésére. Sokat dolgoztam napraforgóolajjal, a tanfolyam során, és vendégeknél is többször használtam. Volt, aki kevésbé kedvelte, másnak pedig kifejezetten jó érzést hagyott maga után a bőrön, mert jól beszívódott, nem maradt hátra zsíros érzet, csupán a hidratáltság.
A napraforgóolajról érdemes tudni, hogy átlagon felüli mennyiségben (65-70%) tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat. Van még benne a sejtanyagcserében fontos  szerepet betöltő lecitin, valamint E- vitamin, A-vitamin, fehérje, globulin,  palmitin, stearin, arachnin, lignocerin és  arginin. Nem meglepő, hogy jó eredményt  lehet elérni vele a daganatvédelem és a  szív- és érbetegségek kezelésben.  Szabályozza a sejtanyagcserét és elősegíti  az egészséges sejtfejlődést. Nyákoldó  hatást fejt ki, ezért jól alkalmazható  hörghurut és köhögés ellen. Külsőleg  pedig masszírozáshoz és szájöblítéshez alkalmas.
(forrás: vitaminstation.hu)

Mindehhez már csak azt teszem hozzá: a napokban remek, illatos napraforgóolajat sikerült beszereznem...