Jógát, receptre

2016.02.28 13:03

Mióta kipróbáltam, azóta érzem, mennyire jó jóga órával kezdeni a napot. Vagy csak simán és egyszerűen jógával, néhány ászana elvégzésével otthon.
Ám most kifejezetten a vasárnapi jóga délelőttre gondolok, amit Gábor vezetett le. Évek óta járok hozzá órákra, igaz, nem rendszeresen, csupán 1-2 havonta egyszer - mondjuk, valahol ez is nevezhető rendszerességnek... Többször kellene, igen - mindig ezt érzem, miközben öltözöm és érzem, mennyit nyúlt a testem, mennyivel világosabban látom a saját gondolataimat, céljaimat, mint egyébként, amikor csak percekre és nem összehangoltan figyelek magamra.
A jógát az Ayurvéda is ajánlja, mint minden alkattípusnak megfelelő mozgást. A maga módján kímélő, hiszen jót tesz a gerincnek, az izmoknak, kíméli az ízületeket, nem terhel túlságosan, mégis átmozgat, megnyújt, kinyújt, az egyszerűbb és nehezebb ászanák révén pedig magunk próbálhatjuk feszegetni tűréshatárunkat. Arról nem is beszélve, a gyakorlatok elvégzése mennyire fejleszti a koncentrációt, és hozzásegíthet a tudatosabb gondolkodáshoz, életvitelhez, a stressz kezeléséhez. Már persze, ha az ember komolyan veszi és tényleg rendszeresen űzi. Az a legjobb, ha minden napunkba beépül valahogy a jóga, de ha nem, hát hetente többször érdemes rá időt szánni. Mondom ezt magamnak is... s olykor sikerül betartani. Itthon, persze.
De ha jóga óra, akkor biztosan Gáborhoz megyek, mert ma is sok élménnyel, gyakorlattal gazdagodtam. Pránajáma (légző) gyakorlatok, nyújtó ászanák, s egy számomra különlegesség: gyertyaláng meditáció. Ez az egyszerű technika bámulatosan hatásos, bensőséges, segített megérezni valamit, amit eddig még nem tapasztaltam.
Sokunkra ráférne mindez, s ha rajtam múlna, biztos, hogy a jógát - vele együtt a meditációt, elcsendesedést - receptre írnám föl mindenkinek...
Persze, a masszázs mellett.:)