Pár szó a Shiroabhyangáról

2016.05.01 14:08

Mit is jelent ez a furcsa szó? Mire utal?
Ha valaki a honlapomon az Árak menüpontra kattint, akkor valami máris kiderül. A Shiroabhyanga a fej, homlok, arc, nyak, vállöv masszázsa, ami egyébként a teljes test ayurvédikus masszázsának (Abhyanga) a része. Lehet azonban kérni külön is, akkor egy körülbelül 35-45 perces kezelés lesz belőle.
A Shiroabhyanga is meleg, bő olajhasználattal történik, a fejen dörzsölő, kissé ütögető, húzó, simító mozdulatokkal, s ez az intenzív fejmasszázs mindjárt nagyon kellemes, lazító hatással lehet a vendégre. A rendszeres Shiroabhyanga segíthet a gyakori fejfájáson, hatásos lehet álmatlanság esetén, csökkenti a fáradtságérzetet, és a hajnak, a bőrnek is jót tesz.

És amit még személy szerint mindehhez hozzátennék: a fej, a haj érzékeny terület. Persze, egyéb testrész is lehet az, mégis, azt itt nálunk, Európában kevésbé szoktuk meg, hogy a fejünk, sőt hajunk is olajos legyen. Van, aki ettől ódzkodik, félti a haját, bőrét, pedig az olaj (persze, ha jó minőségű, természetes, hidegen sajtolt változat) mindezeknek jót tesz. 
Számomra ez a fejmasszázs, a rítus azt is jelenti, hogy az illető ezáltal is "enged", vagyis elengedi a benne lévő gátakat, ellenérzéseket. Átadja magát valami teljesen újnak, másnak, engedi, hogy a melegítő, aranyló vagy zöldellő olaj bevonja a haját, bőrét, és elfogadja valakitől a masszázst mint segítő, nyugtató, egyben frissítő mozdulatsort.
Innen nézve talán a kezdeti idegen érzés, a szokatlantól való félelem is oldódhat és átveheti a helyét az érintés természetességének elfogadása. Velem legalábbis annak idején ez történt.